Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Συνολικά 250.000 απόρρητα έγγραφα Αμερικανών διπλωματών από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks. Τα έγγραφα, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στα τελευταία 3 χρόνια, δημοσιεύτηκαν από 5 μεγάλα διεθνή έντυπα, τα El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times.
Μακεδονικό
Όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα έγγραφα, Γάλλος διπλωμάτης εκτιμούσε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι πιο ευέλικτη για το μακεδονικό. «O Levitte εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την πρόοδο στην διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009.

Κυπριακό
Παράλληλα, η Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό, η οποία εμφανίζεται, επίσης, ικανοποιημένη από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sinirlioglu είπε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις που κρύβουν πολιτικά κίνητρα αρκετών κρατών-μελών, κυρίως τη Γαλλία, την Αυστρία και την Κύπρο. Ασκησε δριμεία κριτική στον Νικολά Σαρκοζί. Κατηγόρησε τη Γαλλία για αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και καταδίκασε τη γαλλική διαφωνία στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, η οποία «μεγαλώνει το πολιτιστικό χάσμα» μεταξύ Χριστιανών της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου: «Ένα ευρύτερο κοινό το παρακολουθεί αυτό».
Εξέφρασε τη λύπη του για τον παρατηρούμενο εφησυχασμό των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τις συνομιλίες για ένωση του νησιού: «η συμμετοχή στην ΕΕ τους καθιστά ευάλωτους». Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θέλει ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Υποκρίνονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων του νησιού αποτελούν εσωτερική υπόθεση. Η πρόταση του Ταλάτ θα έπρεπε να αποτελέσει μια καινοτομία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι απέτυχαν να ανταποκριθούν.
Ο Ντάουνερ είναι εκνευρισμένος, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Η τπυρκική κοινότητα θα καταγράψει αυτή της τη δυσαρέσκεια μη επανεκλέγοντας τον Ταλάτως πρόεδρο τον Απρίλιο, υποστήριξε. Παράλληλα, επανέλαβε την τουρκική έκκληση γαι μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.
Ο Sinirlioglu καλωσόρισε την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιτολή Ερντογάν της 30ης Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσε μια ειλικρινή συζήτηση για τις μακροχρόνιες διαμάχες των 2 γειτόνων. Κατανόησε την καθυστέρηση Παπανδρέου, λόγω των ασχολιών του με την ελληνική οικονομική κρίση. Βασισμένος στην απάντηση του Παπανδρέου, είπε πως η Τουρκία αναμένει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.

Κατασκόπευσαν τον Μπαν Κι Μουν
Σύμφωνα με τα έγγραφα, Αμερικανοί διπλωμάτες κατασκόπευσαν τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι διπλωμάτες είχαν κληθεί να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον Μπαν Κι Μουν, ενώ μυστικοί πράκτορες είχαν αποσταλεί σε περισσότερες από 30 αμερικανικές πρεσβείες για το ζήτημα. Στις πληροφορίες που καλούνταν να συλλέξουν περιλαμβάνονταν στοιχεία DNA, κωδικοί για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύνδεσμοι με τρομοκρατικές ομάδες.

Ιράν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν το 1980, μετά τη λήψη ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Η διπλωματία της Ουάσιγκτον θα πρέπει να βασίζεται, να τηρεί τους κανόνες σχετικά με τις επαφές και τις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω των πρεσβειών της γύρω περιοχής. Ένα δίκτυο « Ιρανών παρατηρητών», αρμόδιο για να επιβλέπει τα γεγονότα στο Ιράν, αποκαλύπτεται από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν κατέχει προηγμένους πυραύλους, βασισμένους σε ρωσικό σχέδιο, που είναι πολύ περισσότερο ισχυροί από οτιδήποτε άλλο η Ουάσινγκτον έχει παραδεχτεί δημοσίως. Το Ιράν πήρε τους 19 πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τηλεγράφημα της 24ης Φεβρουαρίου 2010.

Σαουδική Αραβία κατά Ιράν
Η Σαουδική Αραβία προτρέπει τις ΗΠΑ να επιτεθούν κατά του Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Τα έγγραφα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα δείχνουν ότι οι Άραβες σύμμαχοι επιθυμούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Μάλιστα, το Ισραήλ προετοιμαζόταν να επιτεθεί από μόνο του γαι να αποφύγει μια ενδεχόμενη δική του 09/11. Αξιωματούχοι σε Ιορδανία και Μπαχρέιν ζήτησαν ανοιχτά τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με κάθε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα.
Ηγέτες σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα και Αίγυπτο αναφέρονται στο Ιράν ως «το κακό», «υπαρκτή απειλή» και ως «μια δύναμη που θα μας οδηγήσει στον πόλεμο».
Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προειδοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι αν οι οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, «ρισκάρουμε μια πυρηνική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».
Ο στρατηγός Amos Yadlin, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, προειδοποίησε πέρυσι: Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να υποτιμήσει το Ιράν και να ξαφνιαστεί όπως οι ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου».

Παγκόσμια τρομοκρατία

Σχεδόν μία 10ετία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η σκιά της τρομοκρατίας επιμένει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα έγγραφα αποτυπώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να διαχωρίσει τους Πακιστανούς που είναι έμπιστοι συνεργάτες απέναντι στην Αλ Κάιντα, προσθέτοντας στην τρομοκρατική λίστα Αυστραλούς που είχαν εξαφανιστεί στη Μέση Ανατολή.

Πακιστάν
Από το 2007, οι ΗΠΑ έχουν καταβάλλει μια αξιόλογη μυστική προσπάθεια, μέχρι στιγμής ανεπιτυχή, να αφαιρέσουν από έναν πακιστανικό ερευνητικό αντιδραστήρα εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως παράνομη πυρηνική συσκευή.

Κορέα

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι συζητούσαν το ενδεχόμενο μιας ενωμένης Κορέας, εφόσον τα οικονομικά προβλήματα της Νότιας και η πολιτική μετάβαση το επιτρέψουν. Οι Νοτιοκορεάτες, μάλιστα, μελετούσαν και το ενδεχόμενο εμπορικές παραχωρήσεις προς την Κίνα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Σεούλ.

Γκουαντάναμο
Όταν Αμερικανοί διπλωμάτες πίεσαν τις άλλες χώρες να δεχτούν κρατούμενους του Γκουατάναμο, μετατράπηκαν σε απρόθυμους παίκτες στην έκδοση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ας κάνουμε μια συμφωνία». Είπαν στη Σλοβενία να πάρει έναν κρατούμνεο, αν ήθελαν να συναντηθούν με τον Ομπάμα, ενώ στο νησί Κιριμπάτι προσφέρθηκαν κίνητρα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για να δεχτεί μια ομάδα κρατούμενων, αναφέρουν τα έγγραφα των διπλωματών.

http://tvxs.gr

Βρείτε μας στο Facebook

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Live Αποτελέσματα αγώνων

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Διαβάστε επίσης:

Βάλτε Διαφημίσεις