Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Τι είπε ο Πρόεδρος και άναψε... λαμπάκια

Παρουσιάζοντας την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ στο πλαίσιο του ενεργειακού επιχειρησιακού σχεδίου  ο πρόεδρος της εταιρείας Α. Ζερβός δήλωσε σχετικά με την πρόσφατη προσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων της ΔΕΗ, ότι οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.


Ο κ. Ζερβός δήλωσε επίσης ότι "σε άλλες χώρες με την απελευθέρωση έχουμε δει αύξηση τιμολογίων, άρα αναμένεται αύξηση των τιμολογίων και στη χώρα μας".
Προς αυτή την κατεύθυνση - της νέας αύξησης στα τιμολόγια - "έδειξε" πρόσφατα και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κρίνοντας με έκθεσή της ότι οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν είναι πιθανόν να μην αποδειχτούν επαρκείς και ότι ίσως χρειαστεί νέα προσαρμογή εντός του 2011.

Ο Αρθούρος Ζερβός παρουσίασε το αναθεωρημένο Ενεργειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτό οι 3 βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ενεργειακή πολιτική της ΔΕΗ θα είναι: α. Η συστηματική μείωση της λιγνιτικής ισχύος, β. η αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ και γ. η διατήρηση της ισχύος Φυσικού Αερίου.

Οι βουλευτές Κώστας Καρτάλης και Κώστας Σπηλιόπουλος (Πρόεδροι των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Έρευνας αντίστοιχα) δήλωσαν ότι η ΔΕΗ καλείται να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας για την επόμενη τριακονταετία και θα επηρεάσουν καθοριστικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Ζερβού:

1. Το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ με ορίζοντα το 2020 προβλέπεται - ως προς την εγκαταστημένη ισχύ - να αντιστοιχεί σε χρήση 58% ΑΠΕ, μηδενική χρήση πετρελαίου, 22% Φυσικού Αερίου και 20% Λιγνίτη (τα αντίστοιχα ποσοστά σήμερα είναι 47% λιγνίτης, 18% Φυσικό αέριο, 7% πετρέλαιο και 28% ΑΠΕ).

2. Στόχος είναι να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2015 τρεις νέες μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής ενέργειας καθώς και να μειωθεί η παραγωγή (κατά 2100 MW) που προέρχεται από μονάδες που είναι παλαιάς τεχνολογίας (800 MW λιγνιτική παραγωγή, 730 MW πετρελαϊκή και 530MW από μονάδες φυσικού αερίου). Οι νέες μονάδες που θα τις αντικαταστήσουν θα στηρίζονται στη χρήση Φυσικού Αερίου (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη), στην υδροηλεκτρική παραγωγή και στη χρήση ΑΠΕ.

3. Η συνολική επένδυση της ΔΕΗ για τα επόμενα πέντε χρόνια θα φτάσει τα 5 δις. Ευρώ για συμβατικές πηγές ενέργειας και τα 2 δις. Ευρώ για τις ανανεώσιμες.

4. Βασική κατευθυντήρια γραμμή της ΔΕΗ είναι η τήρηση του στόχου «20-20-20» το 2020, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα συνεισφέρει στη μείωση των ρύπων, στην αύξηση της χρήσης ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας

5. Στόχος της ΔΕΗ είναι η δραστική μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (έως 50% μέχρι το 2020, δηλαδή κατά 20-30 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και επίσης μείωση των διοξειδίων του θείου και αζώτου).

6. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, η εκτίμηση είναι ότι στο διάστημα 2013 - 2020 θα δαπανηθούν 800 εκ. ευρώ, δαπάνη που αντιστοιχεί σε 12 ευρώ/KWh. Μέρος της επιβάρυνσης αυτής μπορεί να καλυφθεί με τη μείωση του τέλους ΑΠΕ μέσω του πράσινου ταμείου.


ΠΗΓΗ

Βρείτε μας στο Facebook

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Live Αποτελέσματα αγώνων

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Διαβάστε επίσης:

Βάλτε Διαφημίσεις