Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Ξέρετε ότι κάθε φορά που παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό ή τρώτε έξω παίρνετε επιπλέον θερμίδες και κατ’ επέκταση επιπλέον κιλά;
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Xαροκοπείου Πανεπιστημίου, βρέθηκε ότι τα άτομα που παραγγέλνουν περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα απ’ έξω, καταναλώνουν συνολικά περίπου 250 θερμίδες περισσότερες ημερησίως από εκείνους που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό.
Oι επιπλέον θερμίδες οφείλονται κυρίως στο αυξημένο ποσοστό λίπους που περιέχεται στα έτοιμα εδέσματα (για να είναι πιο εύγευστα και για να διατηρούνται περισσότερο). Tα ποσοστά του λίπους υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 30% παραπάνω σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με αυτή την τακτική κινδυνεύει κανείς να παίρνει μέχρι 1 κιλό περίπου το μήνα, δηλαδή έως και 12 κιλά το χρόνο.
Aν, μάλιστα, συνηγορούν και άλλοι παράγοντες, όπως περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, προδιάθεση για παχυσαρκία και διατροφικές συμπεριφορές του τύπου «Aδειάζω το πιάτο μου, ακόμα και αν έχω χορτάσει», κινδυνεύει η ένδειξη στη ζυγαριά να ανέβει ακόμα περισσότερο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.
Ολο και μεγαλύτερο «κοινό» μεταξύ των νέων Ελλήνων καταλαμβάνει το γρήγορο φαγητό, με βασική αιτία τις απαιτητικές συνθήκες εργασίας ή το πρόγραμμα των σπουδών τους.
Οπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 801 ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών, περισσότεροι από ένας στους δύο Ελληνες (52%) δηλώνει ότι έχει αλλάξει συνήθειες διατροφής τα τελευταία 3 χρόνια.
Το 36% αυτών που έχουν παρατηρήσει μεταβολή στη διατροφή τους δηλώνουν ότι οι αλλαγές αφορούν στην επιλογή γρήγορου φαγητού - αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των ερωτώμενων τρώει σε fast food 2 έως 5 φορές την εβδομάδα, το 22% με το αλλοπρόσαλλο ωράριο των γευμάτων και μόνο το 29% δηλώνει ότι ακολουθεί πλέον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Οσον αφορά στους παράγοντες που συνετέλεσαν στις διατροφικές αλλαγές, το 21% απάντησε η εργασία, το 8% τα αυξημένο ωράριο εργασίας, το 19% οι σπουδές και το 13% ο τρόπος ζωής.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι η «πατρίδα» της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο, το 48% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις αρχές της.
Στην ερώτηση «Τι σημαίνει για εσάς υγιεινή διατροφή», το 21% απάντησε «να καταναλώνω τα πάντα με μέτρο», το 19% «να επιλέγω προϊόντα χωρίς συντηρητικά», το 18% «να επιλέγω προϊόντα με χαμηλά λιπαρά», το 16% «να επιλέγω φρέσκα προϊόντα» και το 15% «να καταναλώνω σπιτικό φαγητό». Η πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 72%) θα ήθελε να μάθει περισσότερα για την υγιεινή διατροφή. Πάντως, μόλις το 19% των ερωτώμενων προτιμά τα βιολογικά υλικά, τα οποία το 56% τα θεωρεί πιο υγιεινά, το 19% πιο νόστιμα και το 16% πιο ασφαλή.
Οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση δημητριακά, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, αλλά και αναψυκτικά, σνακ και τηγανητές πατάτες, ενώ αντίθετα λίγες φορές τον μήνα καταναλώνουν όσπρια, λαδερά φαγητά και ψάρι. Το γεύμα που παραλείπουν συχνότερα είναι το δείπνο αφού -κατά μέσο όρο- «κάθονται για βραδινό» τρεις φορές την εβδομάδα. Για τους μισούς ερωτώμενους η διατροφή αποτελεί κυρίως μία «απόλαυση» και για το 38% μία βασική ανάγκη.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
ΠΗΓΗ
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Xαροκοπείου Πανεπιστημίου, βρέθηκε ότι τα άτομα που παραγγέλνουν περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα απ’ έξω, καταναλώνουν συνολικά περίπου 250 θερμίδες περισσότερες ημερησίως από εκείνους που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό.
Oι επιπλέον θερμίδες οφείλονται κυρίως στο αυξημένο ποσοστό λίπους που περιέχεται στα έτοιμα εδέσματα (για να είναι πιο εύγευστα και για να διατηρούνται περισσότερο). Tα ποσοστά του λίπους υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 30% παραπάνω σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με αυτή την τακτική κινδυνεύει κανείς να παίρνει μέχρι 1 κιλό περίπου το μήνα, δηλαδή έως και 12 κιλά το χρόνο.
Aν, μάλιστα, συνηγορούν και άλλοι παράγοντες, όπως περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, προδιάθεση για παχυσαρκία και διατροφικές συμπεριφορές του τύπου «Aδειάζω το πιάτο μου, ακόμα και αν έχω χορτάσει», κινδυνεύει η ένδειξη στη ζυγαριά να ανέβει ακόμα περισσότερο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.
Ολο και μεγαλύτερο «κοινό» μεταξύ των νέων Ελλήνων καταλαμβάνει το γρήγορο φαγητό, με βασική αιτία τις απαιτητικές συνθήκες εργασίας ή το πρόγραμμα των σπουδών τους.
Οπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 801 ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών, περισσότεροι από ένας στους δύο Ελληνες (52%) δηλώνει ότι έχει αλλάξει συνήθειες διατροφής τα τελευταία 3 χρόνια.
Το 36% αυτών που έχουν παρατηρήσει μεταβολή στη διατροφή τους δηλώνουν ότι οι αλλαγές αφορούν στην επιλογή γρήγορου φαγητού - αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των ερωτώμενων τρώει σε fast food 2 έως 5 φορές την εβδομάδα, το 22% με το αλλοπρόσαλλο ωράριο των γευμάτων και μόνο το 29% δηλώνει ότι ακολουθεί πλέον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Οσον αφορά στους παράγοντες που συνετέλεσαν στις διατροφικές αλλαγές, το 21% απάντησε η εργασία, το 8% τα αυξημένο ωράριο εργασίας, το 19% οι σπουδές και το 13% ο τρόπος ζωής.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι η «πατρίδα» της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο, το 48% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις αρχές της.
Στην ερώτηση «Τι σημαίνει για εσάς υγιεινή διατροφή», το 21% απάντησε «να καταναλώνω τα πάντα με μέτρο», το 19% «να επιλέγω προϊόντα χωρίς συντηρητικά», το 18% «να επιλέγω προϊόντα με χαμηλά λιπαρά», το 16% «να επιλέγω φρέσκα προϊόντα» και το 15% «να καταναλώνω σπιτικό φαγητό». Η πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 72%) θα ήθελε να μάθει περισσότερα για την υγιεινή διατροφή. Πάντως, μόλις το 19% των ερωτώμενων προτιμά τα βιολογικά υλικά, τα οποία το 56% τα θεωρεί πιο υγιεινά, το 19% πιο νόστιμα και το 16% πιο ασφαλή.
Οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση δημητριακά, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, αλλά και αναψυκτικά, σνακ και τηγανητές πατάτες, ενώ αντίθετα λίγες φορές τον μήνα καταναλώνουν όσπρια, λαδερά φαγητά και ψάρι. Το γεύμα που παραλείπουν συχνότερα είναι το δείπνο αφού -κατά μέσο όρο- «κάθονται για βραδινό» τρεις φορές την εβδομάδα. Για τους μισούς ερωτώμενους η διατροφή αποτελεί κυρίως μία «απόλαυση» και για το 38% μία βασική ανάγκη.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
ΠΗΓΗ
Ετικέτες
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Βρείτε μας στο Facebook
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
Εορτολόγιο
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Διαβάστε επίσης:
-
Αν μπορείτε να βοηθήσετε, κάντε το! Είναι αλήθεια.Πριν από 8 χρόνια
-
-
Αυτή η στάνη, μόνο Μνημόνια βγάζει!Πριν από 8 χρόνια
-
Ο Μπάμπης της καρδιάς μαςΠριν από 1 χρόνια
-
-
-
-
-
-
Aeroplane Wallpaper|wallpaper aeroplane| hawai jahaj wallpaperΠριν από 12 χρόνια
-
-
-
Το διπλό παιχνίδι του Ράμα με την ελληνική μειονότηταΠριν από 7 χρόνια
-
-
Ένταση στην Καμάρα με οπαδούς του ΠΑΟΚ και ΜΑΤΠριν από 38 δευτερόλεπτα
-
-
Χαμός στη Ρόδο με τον Γιώργο Αυτιά!Πριν από 8 ώρες
-
Film Bound (2015) BluRay 720p 650MB Subtitle IndonesiaΠριν από 8 χρόνια
-
Τσίπρα σε παίζαμε για πλάκαΠριν από 6 χρόνια
-
-
-
Από σήμερα θα μας βρείτε εδώ...Πριν από 4 χρόνια
-
Επίδομα τρίτεκνης στη σύζυγο του κ. Πάγκαλου!Πριν από 12 χρόνια
-
-
Εγωιστικές [και θανατηφόρες] υπερβολέςΠριν από 1 ημέρα
-
Κυρ. Μητσοτάκης: Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει ισχυρή Νέα ΔημοκρατίαΠριν από 59 δευτερόλεπτα
-
-
-
Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή 2015Πριν από 8 χρόνια
-
Παρουσίαση του βιβλίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην ΘεσσαλονίκηΠριν από 1 εβδομάδα
-
-
Η Μερόπη δεν γοητεύεται από τους σταρ της πολιτικήςΠριν από 3 ώρες
-
-
Έρχεται απόλυτος ολοκληρωτισμός στην Τοπική ΑυτοδιοίκησηΠριν από 10 χρόνια
-
Τρικυμία στα (ου)κρανία τους...Πριν από 2 χρόνια
Αρχειοθήκη
-
▼
2011
(1394)
- Νοεμβρίου (2)
- Φεβρουαρίου (233)
- Ιανουαρίου (1159)
-
►
2010
(1599)
- Δεκεμβρίου (994)
- Νοεμβρίου (453)
- Οκτωβρίου (34)
- Σεπτεμβρίου (47)
- Αυγούστου (23)
- Ιουλίου (48)
0 σχόλια: